Tack för besöket, Du är besökare: från den 14 februari 2001, Välkommen åter.

 

 

Dagens besök    besökare.

 

1 Smörgåstårta med kräftstjärtar.

Det här behövs för ca 10 bitar:

4 runda smörgåstårtbottnar, ca 24 cm i diameter

Fyllning 1:

1 dl lättmajonnäs, 1 ask smältost med kräftor á 200 g, 1 ask kräftstjärtar i lag á 360 g

Fyllning 2:

1/2 dl lättmajonnäs, 1/2 tub böcklingpastej, 3 hårdkokta ägg

Garnering:

1 dl lättmajonnäs, 1/2 röd paprika, 1/2 grön paprika, 1/2 gul paprika, 2 kiwifrukter, 1 mango, 1 ask kräftstjärtar i lag á 360 g, färska örter

Gör så här:

1. Rör samman majonnäsen med kräftosten till fyllning 1. Krama den mesta vätskan ur kräftstjärtarna och dela dem i mindre bitar. Rör ner dem i majonnäsblandningen.

2. Rör samman majonnäsen med böcklingpastejen till fyllning 2. Skala och hacka äggen.

3. Bred hälften av fyllning 1 på en tårtbotten. Täck med en ny tårtbotten.

4. Bred fyllning 2 över tårtbottnen och strö över ägghacket. Täck med en tårtbotten.

5. Bred resterande fyllning 1 över tårtbottnen och täck med den sista tårtbottnen.

6. Tärna paprikorna fint och blanda dem. Skala och skär mango och kiwifrukter i tunna klyftor. Krama den mesta vätskan ur kräftstjärtarna. Bred majonnäsen runtom och över tårtan. Tryck fast paprikan runtom kanten. Garnera med mango, kiwi och kräftstjärtar. Strö lite färska örter över.

Tips!

Gör gärna tårtan dagen innan den ska serveras och svep in den i plastfolie. Förvara den i kylskåpet tills den ska garneras. Får du inte tag på runda tårtbottnar så använd 12 landgångsbrödskivor och gör en fyrkantig tårta istället.


2. Smörgåstårta med rökt skinka.

Lägg samman den dagen innan den ska avnjutas så behöver du bara garnera den en stund innan gästerna kommer.

 

Det här behövs för ca 12 port:

12 längdskurna skivor vitt formbröd

Fyllning 1:

1 ask färskost med soltorkade tomater á 125 g, 1 dl lättmajonnäs, 2 msk grädde, 1 selleristjälk, 3 ananasskivor, 150 g rökt skinka

Fyllning 2:

150 g leverpastej, 4 msk grädde, 1/2 burk mandarinklyftor, 50 g salami

Garnering:

majonnäs, apelsinskivor, 5-6 cocktailtomater, 2 kiwifrukter, ca 16-18 skivor rökt skinka, tunt skivade, 2-3 ananasskivor, gurkskivor, 1/2 burk mandarinklyftor, färska örter

Gör så här:

1. Rör ut osten med majonnäs och grädde till fyllning 1. Ansa och tärna sellerin ganska fint. Låt ananasskivorna rinna av och tärna dem. Tärna skinkan. Rör ner selleri, ananas och skinka i ostmassan.

2. Rör ut leverpastejen med grädde så att den blir smidig till fyllning 2. Låt mandarinklyftorna rinna av och dela dem sedan. Strimla salamin.

3. Kantskär de långa brödskivorna. Lägg ut tre brödskivor som botten. Bred hälften av fyllning 1 på dem. Täck med tre nya brödskivor på andra ledden.

4. Bred fyllning 2 på brödskivorna och fördela mandarinklyftor och salami över. Täck med tre nya brödskivor på samma ledd som de i bottnen.

5. Bred resten av fyllning 1 över och täck med tre nya skivor på andra ledden. Svep in tårtan i plastfolie och låt den ligga kallt, gärna till nästa dag.

6. Kantskär och snygga till tårtan innan du börjar garnera den. Bred majonnäs över och runtom hela tårtan. Skär apelsinerna i tunna skivor och sätt fast dem runtom tårtan. Lägg skalade halva kiwiskivor som en ram runtom tårtan. Sätt "skinkrosor" runtom, innanför apelsinen. Stick ner halva cocktailtomater lite varstans i skinkrosorna. Ställ halva ananasskivor och halva gurkskivor innanför skinkan. Lägg avrunna mandarinklyftor i mitten. Strö över lite färska örter.

Tips!

Tårtan blir saftig om man gör den i god tid. Även om du lägger samman den samma dag den ska ätas så låt tårta ligga insvept i plastfolie i kylen några timmar innan du garnerar den.


4. Smörgåstårta med tonfisk.

Det här behövs för 16-18 bitar:

12 skivor längdskuret vitt formbröd

Fyllning 1+3:

2 burkar tonfisk, 1 1/2 dl majonnäs, 2 dl creme fraiche, 2 msk chilisås, 2 msk svensk senap, salt, peppar

Fyllning 2:

1 tub böcklingkräm, 3 hårdkokta ägg, 1 liten knippa dill

Garnering:

2 dl majonnäs, ca 10 skivor rökt lax, 750 g räkor med skal, 1-2 kiwifrukter, 4 cocktailtomater, gurka, persilja, dill

Gör så här:

1. Låt tonfisken rinna av. Smula sönder den. Rör samman tonfisken med majonnäs, creme fraiche, chilisås, och senap till fyllning 1 och 3.

2. Lägg tre brödskivor som botten och bred cirka hälften av tonfiskkrämen över. Täck med tre nya skivor bröd på andra ledden.

3. Bred böcklingkrämen över brödet. Skala och hacka äggen. Fördela dem ovanpå. Klipp över dill. Täck med tre skivor bröd som läggs parallellt med de första.

4. Bred resterande tonfiskkräm över. Täck med de tre sista brödskivorna parallellt med andra lagret. Putsa kanterna. Bred majonnäs runtom och över hela tårtan. Garnera.


5. Västkusttårta.

Med det "äkta" brödet från västkusten och med fyllning av tonfisk, musslor och dessutom med räkor i mängd blir det här en riktig västkusttårta.

 

Det här behövs för ca 12-14 bitar:

2 paket Hönökaka (6 skivor)

Fyllning:

2 burkar lättonfisk, ca 185 g, 2 burkar musslor, ca 225 g, 3 hårdkokta hackade ägg, 2 dl majonnäs, gärna lätt, 2 dl lätt creme fraiche, 1 1/2 msk chilisås, 1 1/2 msk senap, 1 tsk salt, finklippt dill

Garnering:

2&endash;3 dl lätt creme fraiche, skalade räkor, så många du har råd till, citron, dill

Gör så här:

1. Fukta brödet med lite vatten från en blomspruta. Lägg 2 halvor som en rund botten.

2. Blanda fyllningen av alla ingredienserna. Bred hälften av den på tårtbotten. Täck med 2 skivor.

3. Bred på resten av fyllningen och täck med de 2 sista skivorna.

4. Bred creme fraiche över tårtan och garnera som på bilden eller efter egen fantasi. (På bilden är det 1 kg räkor.)

Tips!

Tårtan kan läggas ihop dagen innan den ska ätas, men garnera den samma dag, som kalaset är. Det är enkelt att göra tårtan hälften så stor som en halvmåne. Minska alltså alla ingredienser till hälften.


6. Smörgåstårta med skinka och annat läckert.

Det här behövs för ca 12 bitar:

4 stora skivor runt matbröd

Fyllning 1:

1 1/2 dl majonnäs, 1 dl crème fraiche, 2 äpplen, 2 ananasringar, 175 g rökt skinka

Fyllning 2:

200 g leverpastej, 4 msk grädde, 3-4 msk bostongurka

Garnering:

3/4 dl majonnäs, 3/4 dl crème fraiche, 10-12 skivor rökt skinka, 10-12 skivor ost, ca 200 g mimosasallad, 2 ananasskivor, 1 tomat, 1 bit gurka, persilja, valnötter, 1 apelsin

Gör så här:

1. Rör samman majonnäs och crème fraiche till fyllning 1. Skala, kärna ur och finhacka äpplena. Låt ananasringarna rinna av och tärna dem fint. Finstrimla eller tärna skinkan.

2. Blanda ner äpple, ananas och skinka i majonnäsblandningen.

3. Mosa leverpastejen till fyllning 2 med grädde till en smidig konsistens. Rör ner bostongurkan.

4. Lägg en brödskiva som botten och bred cirka hälften av fyllning 1 över den. Lägg på en ny brödskiva.

5. Bred fyllning 2 över och lägg på den tredje brödskivan.

6. Bred resterande fyllning 1 över och täck med den sista brödskivan.

7. Rör samman majonnäs med crème fraiche och bred det över och runtom hela tårtan. Rulla skinkskivorna till strutar och fyll dem med mimosasallad. Garnera som på bilden eller efter egen fantasi.


7. "Varmt hjärta", form av ett hjärta.

Det här behövs för ca 4 port:

6 halva Hönökakor, 1 burk champinjonkräm, 185 g, 2 msk vispgrädde, 2 msk chilisås, 150-200 g champinjoner, 1 msk smör eller margarin, 200 g bayonneskinka, riven lagrad ost

Ugn: 250°

Gör så här:

1. Lägg ihop två Hönökakor till en rundel. Skär ut ett hjärta efter en mall eller form. Skär ut totalt 4 hjärtan genom att pussla ihop brödet.

2. Ansa och skiva svampen. Fräs den i lite fett tills det "knäpper" i den. Strimla skinkan.

3. Blanda champinjonkrämen med grädde och chilisås. Lägg ett hjärta som botten, bred på champinjonkräm och strö över svamp och skinka. Upprepa detta 2 gånger till. Se till att du har lite kräm kvar till översta hjärtat.

4. Lägg på översta hjärtat och bred på champinjonkräm. Lägg på riven ost. Gratinera hjärtat ca 8-10 minuter när det ska serveras. Bjud det direkt.

5. Garnera gärna det nygratinerade smörgåshjärtat med hackad persilja. Servera genast, gärna med en sallad.


8. Pingstens smörgåstårta.

På denna tårta samsas flera av försommarens smaker.

Det här behövs till 8 port:

6 skivor landgångsbröd

Fyllning:

150 g räkor, skalad vikt, 3 ägg, kokta och hackade, 4 salladslökar, skivade, 2 dl gröna ärter och tärnade morötter, kokta och kylda, 1 dl majonnäs, 1 dl kesella, 1%, 2 tsk hummerfond, konc, 1/2 krm kajennpeppar, salt, svartpeppar

Garnering:

200 g Buko färskost, 15%, 2 msk majonnäs, babyspenatblad, 14 skivor kotlettpastrami, 14 gröna sparrisar, kokta och kylda, 7 små plommontomater, 14 skivor gurka, tandpetare, 100 g räkor, skalad vikt, basilika

Gör så här:

1. Kantskär landgångsbröden och skär dem så att längden blir lika med dubbla bredden. Resultatet ska bli en kvadratisk tårta.

2. Blanda samman räkor, ägg, salladslökar, gröna ärter och morötter, majonnäs, kesella och hummerfond i en skål. Smaksätt med kajennpeppar, salt och peppar.

3. Lägg två brödskivor bredvid varandra på ett uppläggningsfat. Bred på hälften av fyllningen. Lägg två brödskivor ovanpå, lägg dem tvärs över det förra lagret, så håller tårtan bättre samman. Lägg på resten av fyllningen och avsluta mede de sista två brödskivorna.

4. Bred färskost blandad med majonnäs över och runt kanten på tårtan. Dekorera kanten med babyspenatblad.

5. Dekorera tårtan ovanpå med strutar av skivad kotlettpastrami, gröna sparrisknoppar och "gurkblommor" med tomater i mitten. Sätt fast dem i tårtan med en tandpetare genom tomathalvorna. Lägg skalade räkor i mitten. Toppa med basilika.


9. Smörgåstårta med lax och räkor

En riktigt festlig smörgåstårta med både lax, räkor, krabbpinnar och rom.

Det här behövs för ca 8 port:

16 skivor kantskuret vitt formbröd

Fyllning 1:

1 1/2 dl lättmajonnäs, 1 dl creme fraiche, 2 msk chilisås, 2 förpackningar krabbpinnar, à ca 120 g, fintärnade, ev 1 tärnad blekselleristjälk

Fyllning 2:

1 ask räk- eller kräftost, ca 250 g

Garnering:

2 dl lättmajonnäs, finklippt persilja, 1/2-1 kg räkor som skalas, 1 burk svart stenbitsrom, rökt lax, persilja, skivad slanggurka

Gör så här:

1. Lägg 4 brödskivor som botten, så att tårtan blir ca 20 x 20 stor. Blanda fyllning 1 av alla ingredienserna. Bred hälften av fyllningen på bottnen. Täck med 4 brödskivor.

2. Bred på osten (fyllning 2) och täck med nästa 4 brödskivor. Bred på resten av fyllning 1.

3. Täck med de sista brödskivorna. Bred ett tunt lager majonnäs runt hela tårtan.

4. Sätt laxskivor runt kanten.

5. Garnera tårtan som på bilden eller efter egen fantasi. Ställ den kallt tills den ska ätas.

Tips!

Brödkanter som putsas bort kan du torka till ströbröd. Tårtan går bra att frysa men då helst ogarnerad. Får du rester, kan du frysa dessa.


10. Rostbiffstårta.

Vill du bjuda på något riktigt gott? Gör den här festligasmörgåstårtan i god tid, svep in den i plastfolie och lägg den kallt tills den ska garneras. Det gör du strax innan gästerna kommer!

Det här behövs till ca 8&endash;10 bitar:

12 skivor längdskuret vitt formbröd

Fyllning 1:

75 g bredbar leverpastej, 2 msk grädde, 75 g bacon, 1/2 dl hackad ättiksgurka

Fyllning 2:

100 g mjukost med skinka

Fyllning 3:

ca 1 1/2 dl remouladsås, 150 g rostbiff

Garnering:

1 1/2 dl majonnäs, 3/4 dl crème fraiche,späd rucolasallat, 200 g rostbiff i skivor, 1 burk mandarinklyftor, gurka, rostad lök, färska örter

Gör så här:

1. Rör samman leverpa-stejen med grädde till fyllning 1. Tärna baconet och stek det knaprigt. Låt baconet rinna av på hushållspapper. Hacka gurkan. Strimla rostbiffen till fyllning 3.

2. Kantskär brödskivorna. Lägg tre skivor bredvid varandra, långsida mot långsida. Lägg botten till en löstagbar form, ca 24 cm i diameter, över och skär runt botten. Skär de andra brödskivorna på samma sätt.

3. Lägg ett lager brödskivor som botten. Bred leverpastejen på dem. Strö över hackad gurka och avrunnet bacon. Täck med tre nya brödskivor på andra ledden. Bred mjukosten över och täck på nytt med tre nya brödskivor. Bred remouladsås över och fördela den strimlade rostbiffen ovanpå. Täck med de sista brödskivorna.

4. Rör samman majonnäs med crème fraiche och bred det över och runtom hela tårtan. Tryck fast rucolasallat runt kanten och garnera tårtan, som på stora bilden, med rostbiffsskivor, mandarinklyftor, gurka, rostad lök och färska örtkryddor.


 

Copyright © Sven Åke Andersson 2001-2018.

 

Uppdaterad den 10 mars  2014.
 

 
   
 

n